Öğretim Üyesinin Kısa Özgeçmişi
İbrahim NUMAN
1948 yılında Kıbrıs-Lefkoşa’da doğdu. Temel Eğitimine yine aynı yerde tamamladıktan sonra, T.C. Antakya lisesinden 1967 yılında mezun oldu. Lisans Eğitimini 1973 te ve Yüksek Lisans eğitimini 1978 de ODTÜ Mimarlık Bölümünde, Doktora çalışmasını ise 1982 de Ankara Üniversitesinde tamamladı.1984 yılında Doçent; 1996 yılında Profesör oldu.
1973-75 yılları arasında serbest mimar olarak çalıştı. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında Mücahit olarak askerlik yapıp Gazi olmak şerefine ulaştı. 1976-78 arası ADMMA‘nde, 1978-82 arası Ankara Üniversitesinde asistanlık devresinden sonra, 1982 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Yrd. Doç. olarak göreve başladı. 1984-94 yılları arasında Doçent olarak Suudi Arabistan’da; 1994-2003 arası ise Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Profesör-Dekan olarak çalıştıktan sonra 2003-2006 yılları arasında Profesör olarak Gazi Üniversitesinde bulundu. 2006-2010 yıllarında en DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı, 2010-11 yıllarında İstanbul Bilgi Üniversitesinde Rektör Danışmanı olarak çalışmıştır. Halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak görevini sürdürmektedir.
Üniversiteye, eğitim-öğretim yanında, Mimarlık alanında Bölüm ve Fakülte kurmak, yeni bir Mimarlık Eğitim Modeli hazırlamak, Bölüm Başkanlığı ve Dekanlık Senato Üyeliği gibi idari katkıları olup, Mimarlık Kuramı ve Tarihi konularında çalışma, makale ve bildirileri bulunmaktadır. Proje ve uygulamalarının yanı sıra proje yarışma ödülleri ve jüri üyelikleri de vardır.
KKTC Kültür Komisyonu Üyeliği ve çeşitli sivil toplum örgütünde verdiği hizmetlerin yanı sıra, 1990-94 arası da KKTC’nin İslâm Konferansı Örgütü ve Suudi Arabistan Fahri Temsilciliğini yürüterek de Topluma hizmet etmiştir. Türk kültürüne yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine T.C. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu – Atatürk Kültür Merkezi Şeref Üyeliği verilmiştir.
Öğretim Üyesinin Hayat Görüşü ve Gâyeleri
Bir fert-insan olarak, yaratılmışlığın bilinciyle, dünyâya geliş ve dünya hayatı serüvenini anlamının idrâki içinde sevgiyi yaşamak, her türlü edinimleri paylaşmak. Şey’lerin oluşumunda âmil değil, araç olmak şuûrunun zevkini yaşamak. Başarıları gurûru değil tevâzuyu destekleyici unsurlar olarak görmek.
Bir mîmar olarak çevre ve yaşama ortamının hazırlanmasında, bünyeye ve san’ata ait yaklaşımları, yaratılmışlık ve yaratıcılık veri ve hudutlarının şuûru içinde uygulamak.
Bir eğitimci olarak her an öğrenmek ve öğretmenin bilinci içerisinde teyakkuzlu bir dinamizmi her dem hissedip, akıl ve gönül mîzânı ile uygulamak. Eğitimde hem alıcı hem de vericilerin ilgi ve tercih alanlarının yapılanmalarda fırsatlar yaratabileceğini hatırdan kaçırmamak.
Bir araştırmacı olarak her an yeni bir oluşun gerçekleştiği şuûru içinde, dinamik atılımcılık ve sorgulayıcılık gerektiren bu gerçeğin peşinde bulunmak.
Bir idareci olarak gelişme ve ilerlemenin adâletli bir huzur ortamı içinde sağlanması. Kişileri kendi bağlamları içinde yaklaşmak ve tanımaya çalışmak. Kurum ve toplum menfaatlerini her türlü kişi çıkarlarının üstünde tutmak